Pri Moskve sa zrútilo lietadlo, na palube mal byť aj Prigožin

24.08.2023 Celý región

Moskva 23. augusta (TASR) - Desať ľudí v stredu zahynulo pri havárii súkromného lietadla severne od ruskej metropoly Moskva. Podľa ruského úradu pre civilné letectvo bol na zozname pasažierov aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Agentúra AFP citovala ruské tlačové agentúry, podľa ktorých je Prigožin medzi obeťami havárie lietadla. Zahynúť malo všetkých desať pasažierov na palube.

"Súkromné lietadlo Embraer Legacy na strase z Moskvy do Petrohradu sa zrútilo blízko dediny Kuženkino v Tverskej oblasti. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky. Na základe prvých informácií zahynuli všetci na palube," uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.
 

Na mieste pádu lietadla, v ktorom mal byť aj Prigožin, našli osem tiel

Moskva 23. augusta (TASR) - Osem tiel zatiaľ objavili záchranné zložky na mieste pádu súkromného lietadla severne od Moskvy, na palube ktorého sa mal nachádzať aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. S odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti o tom informuje stanica Sky News.

Prigožinovo meno bolo na zozname cestujúcich, uviedli ruské úrady. Doposiaľ však nebolo bezprostredne potvrdené, že sa na palube skutočne nachádzal.

Podľa nepotvrdených informácií na platforme Telegram bolo súkromné lietadlo, ktoré smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde sa nachádzajú Prigožinove firmy, zostrelené ruskou protivzdušnou obranou. Stanica Sky News pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne overiť.

Podľa nepotvrdených mediálnych informácií patrilo lietadlo práve Prigožinovi, píše AP.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedla, že na palube stroja boli traja piloti a sedem pasažierov. Úrady spresnili, že vyšetrujú haváriu lietadla, ku ktorej došlo v Tverskej oblasti viac než 100 kilometrov severne od Moskvy.

Prigožin, ktorého Vagnerova skupina bojovala po boku regulárnej ruskej armády na Ukrajine, zorganizoval presne pred dvoma mesiacmi - 23. júna - krátku ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. Po dohode s Kremľom sa väčšina vagnerovcov vrátane Prigožina presunula do bieloruského exilu. Samotný Prigožin sa mal odvtedy niekoľkokrát opätovne objaviť v Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin ho po vzbure označil za zradcu. Stanica Sky News uvádza, že sa Putin v čase správ o páde lietadla s Prigožinom nachádzal na podujatí venovanom 80. výročiu víťazstva sovietskych vojsk v bitke pri Kursku.
 
 

Prigožin je mŕtvy, oznámil jeho kanál na platforme Telegram

Moskva 23. augusta (TASR) - Vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin je podľa s ním spájaného kanála Grey Zone na platforme Telegram mŕtvy, oficiálne však jeho smrť potvrdená doposiaľ nebola. Podľa vyjadrení ruských úradov bolo jeho meno na zozname pasažierov lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti neďaleko Moskvy. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Lietadlo, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy. Telegramový kanál Grey Zone v stredu uviedol, že stroj bol cielene zostrelený protivzdušnou obranou nad Tverskou oblasťou. Na zozname pasažierov sa nachádzalo aj Prigožinovo meno; kanál však najprv spochybnil, či je skutočne mŕtvy. V rovnakom čase sa totiž vo vzduchu mali nachádzať dve lietadlá vagnerovcov. Druhé lietadlo sa podľa Grey Zone otočilo a pristálo na letisku Ostafjevo južne od Moskvy, pričom nebolo bezprostredne jasné, na palube ktorého stroja sa vodca vagnerovcov nachádzal.

Ruské úrady predtým oznámili, že haváriu lietadla, v ktorom sa nachádzalo desať ľudí vrátane troch pilotov a siedmich pasažierov, nikto neprežil.

Prigožin, ktorého Vagnerova skupina bojovala po boku regulárnej ruskej armády na Ukrajine, zorganizoval presne pred dvoma mesiacmi - 23. júna - krátku ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. Po dohode s Kremľom sa väčšina vagnerovcov vrátane Prigožina presunula do bieloruského exilu. Samotný Prigožin sa mal odvtedy niekoľkokrát opätovne objaviť v Rusku.
 
 

FLIGHTRADAR: Lietadlo Prigožina išlo bežne okrem posledných 30 sekúnd

Washington 24. augusta (TASR) - Let lietadla Embraer-135, ktoré sa v stredu zrútilo v ruskej Tverskej oblasti, prebiehal do posledných 30 sekúnd pred haváriou úplne štandardne. Stroj však zrazu začal prudko klesať. Vyplýva to z údajov online portálu na sledovanie lietadiel Flightradar24. Na palube lietadla sa podľa úradov nachádzal i šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Haváriu nikto neprežil. Vo štvrtok to uviedol denník The Guardian a agentúra Reuters, informuje TASR.

Lietadlo smerovalo z Moskvy do Petrohradu, keď sa zrútilo v Tverskej oblasti blízko obce Kuženkino, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Podľa predstaviteľa portálu Flightradar24 Iana Petchenika začalo lietadlo o 17.19 h SELČ "náhle vertikálne klesať". V priebehu 30 sekúnd stroj klesol o viac ako 2400 metrov. Petchenik dodal, že "čokoľvek sa stalo, stalo sa veľmi rýchlo". Pred prudkým klesaním však "nič nenaznačovalo, že by lietadlo malo problémy".

Telegramový kanál Grey Zone blízky vagnerovcom v stredu uviedol, že stroj bol cielene zostrelený protivzdušnou obranou nad Tverskou oblasťou. Na zozname pasažierov sa nachádzalo aj Prigožinovo meno; kanál však najprv spochybnil, či je skutočne mŕtvy.

Ruský letecký úrad Rosaviacia v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti sa Prigožin skutočne nachádzal na palube havarovaného lietadla.
 
 

Vyberte región

mark